Има заподозрян за атаката в Ница, броят на жертвите расте (обновена)

08:50, 15 юли 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
31-годишен мъж от френско-тунизийски произход е вероятният извършител на атентата навръх националния празник на Франция в Ница, съобщава „Ройтерс“, цитирана от френските медии. Това, което се знае до момента, е че той е роден в Тунис, познат е на полицията, но не е разследван за тероризъм, уточняват френските власти.

Мъжът е бил убит от полицията след атаката, а до него са били намерени лични документи. Не е имало друг човек с него. Властите се опитват да разберат откъде е дошъл камиона, както и дали намерените документи са на шофьора.

Камионът е бил нает преди няколко дни, съобщават от полицията.

Изборът на превозно средство не е случаен

Изборът на камиона, с който е извършена атака не е случаен, обявиха от полицията в Ница. „Това е много тежко превозно средство, което се спира много трудно“, каза Люк Поанян от френския полицейски синдикат и добави, че е изключително трудно да се подготви атака от подобен род.

Броят на жертвите се увеличава

Броят на жертвите достигна 84 души.  Пострадалите са над 120 души, като 18 от тях са в много тежко състояние, съобщават от вътрешното министерство.

Сред загиналите има и деца. Една от жертвите е високопоставен служител на полицията в Ница, пише "Фигаро".

За момента не се съобщава от каква народност са жертвите, но по всяка вероятност сред тях тя има чужденци. Белгия издирва 20 свои граждани, а руските медии съобщават за 1 жертва и един изчезнал техен гражданин.

"След края на Евро 2016 беше ясно, че трябва да остане мобилизирани", каза вътрешния министър Бернар Казньов.

„Скоро очаквайте атаки в „Ислямска държава“. Ние сме Анонимните, ние не забравяме“, написаха в Туитър хакерите от „Анонимните“ в хаштаг #PrayForNice (Молете се за Ница б.р.)



Нападението е станало в четвъртък около полунощ по булевард "Променад де'з англе", по време на празничните илюминации. Шофьорът на камиона е влязъл в пешеходната зона и е карал през хората, ускорявайки, в продължение на близо 2 км разстояние. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама