ДПС и БСП не успяха да спрат процедурата за избор на нов председател на КФН (обновена)

09:25, 15 юли 16 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от БСП и ДПС не успяха да съберат достатъчно подкрепа в пленарна зала и да спрат приемането на процедурни правила за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор.

С подкрепата на Реформаторския блок, БДЦ и няколко независими депутати ГЕРБ отново успя да наложи своето решение, въпреки тежките критики, отправени от опозицията. Така народните избраници и парламентарните групи имат срок до следващата сряда да внесат своите предложения за нов председател на регулаторния орган. По информация от медиите, потвърдена и от депутата от БСП Жельо Бойчев, новият шеф на КФН ще е Карина Караинова - настоящ зам.-министър на финансите.

В началото на заседанието парламентарната група на ДПС обяви, че е взела решение да гласува против формалното начало на процедурата за избор.

“Тази процедура трябваше да бъде открита по закон преди три месеца. Нямаме ясен отговор защо това не бе направено. Тогава щеше да имаше възможност новия екип да подготви прегледа на активите на небанковия сектор”, каза от трибуната депутатът от ДПС и член на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.

“Онова, което не се казва, но имаме информация, че до последния момент решението на мнозинството е било този състав на Комисията да проведе стрестеста и след това да бъде направен избор на нов състав”, допълни той.

И продължи: “Кое налага сега, две седмици преди приключване на парламентарната сесия, това бързане, с което се нарушават формалните срокове? Ако това бързане е предизвикано от едно писмо на ЕК и е било адресирано до премиера, КФН и се появи на страниците на един ежедневник, то в него няма нищо, което да ни кара да бързаме”.

ДПС имаше колеблива позиция по време на гласуването на процедурните правила в комисия, като едва след дълги телефонни разговори извън зала депутатите от Движението решиха да напуснат залата и така да свалят кворума, което беше спасителната сламка за управляващите от ГЕРБ. Подобно “рамо” удариха и от БДЦ.

Днес, в пленарна зала, депутатът от БСП Румен Гечев също се обяви против начина, по който управляващите се опитват да прокарат процедурата. Столетницата също гласува против, макар в кулоарите да се носеха слухове, че ГЕРБ са им обещали зам.-председателско място.

Избраникът от Столетницата Жельо Бойчев бе категоричен, че става въпрос за "един предрешен избор, избор на наш човек и сроковете и принципите нямат никакво значение за ГЕРБ". Той припомни, че срокът за предлагане на кандидатури за председател е 5 дни - два, от които събота и неделя. За този кратък срок е невъзможно да бъде извадени всички нужни документи, особено при образование в чужбина, припомни преди дни независимият депутат Георги Кадиев. Срокът при такива процедури обикновено е 14 дни.

Бойчев изрази опасение още, че с новия председател, който ГЕРБ ще постави, партията иска да сложи ръка върху пенсионните фондове. Такива критики бяха отправяни и към министъра на финансите Владислав Горанов заради предложенията му за национализация на пенсиите.

Депутатите от управляващата коалиция не поискаха да отговорят на критиките на своите колеги, като Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че всъщност се бързало, защото двама от заместниците в КФН били с изтекъл мандат, което пък не било по вина на Народното събрание, а на сегашният председател. Той обаче не отговори на Цонев защо новият председател не е бил избран още преди три месеца.

Мартин Димитров от Реформаторския блок пък обвини БСП и ДПС, че всъщност искат председателят на КФН  да остане на поста си с изтекъл мандат "до края на годината, а ако може и след това".

Единствено лидерът на ДСБ Радан Кънев застана на трибуната и заяви, че процедурата е забързана именно заради писмото на Европейската комисия, от което, според него, ставало ясно, че Европа няма да признае резултатите от тестовете на небанковата система, които текат в момента.

Дебатът стигна до момент, в който Цонев обвини "определен икономически кръг, чрез връзките му в Брюксел" за писмото от Европейската комисия. Обвини и “депутатите от дясната страна на залата” във връзки със същия икономически кръг. Кънев контрира, че колкото и да му се иска, ДСБ няма подобна тежест да диктува писма на Брюксел.

Досега председател на КФН бе Стоян Мавродиев - бивш депутат от ГЕРБ, чието име бе свързвано единствено с пълна палитра от скандали по време на мандата му - включително и незаконни актове за баснословни суми срещу медии, критикуващи работата му. За да бъде назначен на поста, Народното събрание бързо промени закона, за да “изгони” Петър Чобанов - сега депутат от ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама