Македонски художници показват "Конекция 2" в Балабановата къща в Пловдив

10:01, 15 юли 16 / Култура 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Творби на македонски художници могат да видят пловдивчани в "Балабановата къща". Организатори на изложбата "Конекция 2" са Културно-информационният център на Република Македония в София и ОИ "Старинен Пловдив".

Експозицията бе открита снощи от Васко Шутаров - директор на Културно-информационния център, и шефа на общинската фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорленски. Специален гост на събитието бе Н.Пр. Марян Гьорчев - посланик на Македония в България.



За втори път ОИ "Старинен Пловдив" и "Балабановата къща" са домакини на "Конекция 2". Миналата година участваха 9 автори, като посланието беше свързване между художниците от България и Македония.

Тази година 14 художници представят над 50 творби - живопис, графика, скулптура, плакат и фотография. Македонските творци в момента учат, работят и живеят в България. Трима от тях - Иво Пецов, Мариян Дзин и Адриана Йованоска, присъстваха на откриването.



"Датата 14 юли - национален празник на Франция, е избрана за откриване на изложбата поради факта, че в нашата концепция "Конекция 2" доминират теми от френската култура", каза Васко Шутаров. За първи път тя е представена на Франкофонския фестивал "Солей" в Созопол на 6 юни, поясни той. "Културата и изкуството са най-лесният начин за свързване и комуникация между хората от по-близки и по-далечни култури по света", подчерта той.

Изложбата ще остане в Балабановата къща до 15 август.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама