Бойко Борисов: Не приемам ултиматyми от Корнелия Нинова, ще я поздравя, ако стане президент

10:22, 15 юли 16 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Коя е Корнелия Нинова, че да ми дава на мен ултиматуми.” Това заяви премиерът Бойко Борисов от борда на фрегатата "Верни" в Бургас, където наблюдава учението "Бриз 2016", по повод казаното от лидера на БСП, че дава 48 часа срок той да обяви кандидатурата си за президент.

Министър-председателят призова тя да се кандидатира за държавен глава и ако спечели, той ще е първият, който ще я поздрави.

"И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията й стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: „Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии”, каза Борисов.

Премиерът заяви, че не смята да се кандидатира за президент, защото не иска да предаде коалиционните си партньори.

"Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Много пъти и много ясно съм заявил, че съм поел ангажимент към коалиционните ни партньори и възприемам като дезертьорство участието си в изборите за държавен глава. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие", заяви Борисов.

Той посочи, че никога не е съобразявал кандидатурите на ГЕРБ с това коя партия кого ще издига за кандидат и даде колегиален съвет всеки да гледа своята организация и да издига възможно най-добрия кандидат.

По думите му, президентските избори ще бъдат своеобразен вот на доверие или недоверие – ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направят след разговори по между си. Ако обаче представянето е лошо, нямат право да бъдат управляваща партия или коалиция.

„Правим предсрочни избори веднага и ако има преформатиране на политическото пространство – идват тези, които са заслужили”, категоричен беше Борисов. В подкрепа на думите си той даде пример с изборите за Европейски парламент преди няколко години, когато БСП загуби с много, но правителството на премиера Сергей Станишев остана да управлява още година и половина „и резултатът беше плачевен. Ние не искаме това да се случва. Ако загубим изборите, най-нормалното е да проведем предсрочни избори и хората да кажат какво искат”, каза министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама