Френските медии: Атентатът в Ница носи почерка на „Ислямска държава“

11:14, 15 юли 16 / Свят 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През септември 2014 висшестоящ член на „Ислямска държава“ на име Абу Мохаед ал-Аднани е призовал последователите си да използват каквото и да е оръжие, за да убиват, включително и превозни средства, пише „Фигаро“. Този сирийски джихадист ветеран от американската инвазия в Ирак е известен на западните разузнавателни агенции като говорител на Даеш. Речта му от 2014 към „войниците на халифата“ силно напомня на нападението в Ница, пише „Паризиен“.

„Ако не можете да взривите бомба или да стреляте, направете го с каквото ви попадне под ръка. Ако се окажете сам пред френски или американски неверник смачкайте главата му с камък, убийте го с нож, прегазете го с кола, хвърлете го през скала, удушете го или го отровете“. Това казва ал-Аднани във видеообръщение към последователите си.

„Няма знаечение дали неверникът е цивилен или не. Присъдата за всички е една и съща – те са неверници. Проливането на тяхната кръв е позволено“, добавя терористът в речта си.

Все още нито една организация не е поела отговорност за атентата в Ница, но няколко джихадисти са побързали да я възхвалят в социалните мрежи, съобщават френските медии.

Междувременно френският журналист Давид Томсън разпространи видео, публикувано в четвъртък, в което млад боец на „Ислямска държава“ призовава последователите на групировката да не се присъединяват към редиците й в Сирия и Ирак, а да извършват атентати във Франция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама