Над 25 млн. лева влагат в обновяване на инфраструктурата на Ямбол

11:36, 15 юли 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Одобрена е инвестиционната програма на Ямбол. Общината сключи споразумение за реализация на Инвестиционната програма на общината по процедура BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“ с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. възлиза на 25 515 436,05 лева. Одобрената инвестиционна програма е със срок на действие до 31.12.2023 г. В нея са включени общо 11 основни и 12 резервни обекта от градската среда, образователна, социална и културна инфраструктура.

До края на месец юли общината ще подаде проектни предложения за 50 процента от общия бюджет на програмата. В тях приоритетно са включени следните обекти Централните паркови площи, източно от Безистена, между ул. „Г. Раковски“ и ул. „Търговска“; Участъкът от ул. „Г. С. Раковски“ между пресечката с ул. „Преслав“ и ул. „Ген. Вл. Заимов“;  Ул. „Преслав“: в частта й от пл. „Боровец“ до пресечката с ул. „Акация“; Детска ясла „Мечо пух“; ОДЗ № 14 „Свобода“ – сграда на ул. „Ал. Стамболийски“ №78; ОДЗ „Пламъче“ – сграда Детска ясла „Слънчево детство“; СОУ „Климент Охридски“.

На следващ етап ще бъдат изготвени и проектни предложения за основните обекти от културната инфраструктура: Художествена галерия „Жорж Папазов“, Младежкия дом и Музей на бойната слава, както и за изграждане на Кризисен център.

Одобрената програма включва и резервни обекти, които ще могат да бъдат осъществени в случай, че при изпълнението на основните обекти бъдат реализирани икономии и /или по оперативната програма остане неизразходван финансов ресурс.

Обновяването на предвидените обекти е в продължение на мерките за модернизирането на Ямбол – пешеходни улици в централната част на града, паркови площи и основни пътни артерии, както и по-добри условия в детските и учебни заведения. Реализирането им ще надгради извършеното до момента благоустрояване на града, отново с европейски средства. Ефектът от изпълнението на инвестиционната програма е подобрена градска среда и ново качество на живот за хората.

Всички одобрени за финансиране обекти – основни и резервни, са част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ямбол, утвърден от Управляващия орган на ОПРР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама