7 ваканции за учениците догодина

12:43, 15 юли 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможност за повече почивни дни ще имат догодина учениците. Министерството на образованието и науката обяви днес 5-те редовни ваканции, а именно есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна ваканция. Почивните периоди обаче могат да скочат на 7 , тъй като МОН ще предвиди  две  извънредни, които  ще могат да се дават еднократно през учебната година от директора на училището или кмета на града. Извънредните „отпуски“ ще са за срок от 3 дни и могат и да не се реализират.

Идеята е вече директорите и кметовете да могат да пускат учениците в почивка, ако има ремонтен проблем в училищната сграда или грипна епидемия, поясниха от МОН.  Досега всичко това се правеше централизирано и минаваше през ведомството.

По думите на експертите промените са записани в нов стандарт, който ще е свързан с организационната дейност в училището. С него ще се даде повече свобода на училищните шефове в провеждане на организационния процес, така например от тях ще зависи започването на сутрешните часове, но разбира се те не трябва да са по-рано от 7.30 в 560 училища (б.а ранният час се налага заради двете смени) и от 8 часа в останалите. Директорите ще могат вече и да решават колко да са паралелките в поверените им учебни заведения. 

Зам.-министърът Диян Стаматов поясни и датите за 5-те редовни ваканции. Есенната е от 29 октомври до 2 ноември.

Коледната от 24 декември до 8 янураи, която ще с малко по-дълга от досегашната.

Междусрочната ваканция ще е от 8 до 12 февруари.

Пролетната от 1 до 9 април за най-малките и за зрелостниците само от 1 до 3 април. Лятната ще започва за зрелостниците и най-малките след 19 май, а за най-големите тя ще стартира от 30 юни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама