Адвокатът на Цветан Василев от КТБ брани бившия кмет на Хасково

13:02, 15 юли 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Адвокатът на скандалния банкер Цветан Василев, Константин Симеонов се е заел със защитата на бившия кмет на Хасково Георги Иванов. Днес обаче Симеонов не дойде, защото бил зает по дело в Софийски градски съд и така Георги Иванов влезе в залата сам. Оказа се, че другият му адвокат Димитър Георгиев пък е в отпуска. Това стана пречка да се даде ход на наказателното дело, по което подсъдим е Георги Иванов, който управлява областния център 16 години.

Според прокуратурата на 14 май м.г, в нарушение на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, в качеството си на кмет Иванов е издал заповед, с която разпоредил да бъде премахната сградата  на бившия хасковски затвор. По разпореждане на Главния прокурор Сотир Цацаров досъдебното производство бе прехвърлено за наблюдение на Окръжна прокуратура–Пловдив. Обвинителният акт също бе написан там, но бе внесен за разглеждане в Хасковския окръжен съд. Да представлява обвинението днес се яви окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

„Не искам съкратено следствие. Искам да излезе истината. Ако адвокатите ми преценят, че може да има съкратено следствие е друг въпрос, но от моя гледна точка това е недопустимо“, каза бившия управник пред съдия Миглена Тянкова, която ще отвори папките по казуса отново през октомври.



Преди да започне делото Иванов даде съгласие да бъде сниман с думите: „Нека ме снимат, вече 8 месеца не са го правили. И журналистите трябва да изкарат нещо“. Запитан от репортери след края на заседанието, каква е неговата истина, той каза само: „Прочетете я“. По време на досъдебното производство Георги Иванов не се е признал за виновен.

34 свидетели са призовани да дават показания по делото. В съдебната зала днес не се явиха 10 от тях.



Сградата на стария хасковски затвор била построена през 1892 г. През втората половина на 50-те години на миналия век затворът е закрит и през 1976 г. част от комплекса превърнат в музей. В него до 1990 г. е имало експозиция. До събарянето сградата е съществувала в оригиналния си вид. В Списъка на паметници на културата е записано, че реставрация на затвора Хасково е извършена през 1975 г. От Министерството на културата твърдят, че бившия затвор е паметник на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама