Християнска базилика откриха в крепостта Палматис край Тервел

13:53, 15 юли 16 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Християнска базилика отпреди 1500 години, от времето на император Юстиниан Велики е разкрита по време на първите археологически проучвания на крепостта Палматис, край тервелското село Оногур.

Това оповести днес научният ръководител на археологическите проучвания проф. Казимир Попконстантинов.

По думите му, респектиращи са размерите не само на целия град - 225 декара, но и на самия храм, който, най-вероятно, е катедрален. Той е дълъг 55 метра и е широк 30 метра.

„За първи път по българските земи и дори в Балканския ареал в християнската археология се открива синтрон, който е достигал голяма височина - най-вероятно 2.70-3 метра. Той е в централната част на храма, в който епископът е служил по време на литургия и е седял на трона. Там са се провеждали епископски заседания и събори.

В Североизточните български земи този храм е играл голяма роля, посочи професорът.

Той посочи, че само за три седмици екипът е успял да открие в източната част олтарната част на самия храм, който е впечатляващ.

Базиликата е с пребогата украса, с изящно оформени капители, вероятно произведени в работилници в Мала Азия,.

Археолозите очакват в следващите дни да разкрият напълно кръщелното помещение в храма.

По думите на директора на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов, ранновизантийският град край днешното село Оногур е с впечатляващи размери. Площта на крепостта "Палматис" достига 225 декара и очевидно не става дума за пътна станция, както се смяташе досега, а за голям център, добави директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.

Проучването е съвместно начинание на Община Тервел, Регионалния исторически музей под научното ръководство на проф. Казимир Попконстантинов. „Тази година имаме първо археологическо лято с разкопки на крепостта. Усилията бяха базирани върху християнска базилика. Това, което се опитваме да направим, е да разнообразим профила на община Тервел, освен с традиционното земеделие, но и с нещо, чиито корени са далеч назад във времето, променя погледа върху миналото на общината и прави мост към бъдещето. Нашите планове са да разширим дейността на общинския исторически музей и да експонираме това, което виждаме в крепостта, за да може Община Тервел да бъде и притегателен център за туристи и хора, които имат интерес в тази насока“, каза зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама