Читалища от община Търговище ще участват във фолклорния конкурс в Рожен

15:17, 15 юли 16 / Култура 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
10 читалищни колектива с над 120 самодейци от община Търговище ще вземат участие в Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Това съобщиха от пресслужбата на Общината.

Конкурсът за народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци  ще бъде  проведен от  15 до 17 юли 2016 година на роженските поляни край Смолян.

Участието на търговищките състави ще бъде на 17 юли /неделя/ от 10.40 часа, като специално жури ще оценява изпълненията им. Акцентът  ще бъде поставен върху характерния за региона песенен фолклор. В тази връзка читалището в Алваново ще представи раздумки на алвановски диалект, а техните колеги от кв. Въбел ще покажат обичая „харизване“.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ през 2016 година ще събере над 400 групи от всички краища на страната. Очаква се общият брой на участниците да надхвърли 5000 души.

Събитието е организирано чрез публично-частно партньорство от Община Смолян и Сдружение с нестопанска цел „Рожен – Наследство в бъдещето“. Целта му е да съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложение на месни и млечни храни от производители,  народни веселби и атракции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама