НЕК ще спестява около 96 млн. лева годишно от предоговарянето с американските централи

15:21, 15 юли 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната електрическа компания (НЕК) ще спестява малко над 96 млн. лева на година след предоговарянето на цените на изкупуваната енергия с двете американски централи в Маришкия басейн. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Цената за разполагаемост на AES Гълъбово Марица Изток 1 намалява с 14%, а за КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 – с 15%.

НЕК щеше да дължи 3 млрд. лева неустойки, ако държавната компания не беше изплатила своите стари задължения към AES Гълъбово и КонтурГлобал, посочи тя. По нейните думи годишно НЕК ще плаща около 58 млн. лева по този заем, като така се спестяват около 40 млн. лева годишно.

Точният лихвен процент по привлеченото финансиране за разплащане на забавени задължения на енергийната компания към двете централи е търговска тайна, но е средно под 3,8% за целия срок на мостовото финансиране.

Вече има инвеститорски интерес към предстоящата облигационна емисия, с която Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще покрие мостовото финансиране, отпуснато от консорциум от банки. То е на стойност 535 млн. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама