Откриха „Яворовите дни” в Поморие

15:49, 15 юли 16 / Култура 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 58-ми път в Поморие започнаха традиционните „Яворови дни”, посветени на гениалния български поет.

Официалното откриване се състоя снощи от 20.00 часа при неговия паметник, но програмата започна часове по-рано със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично” и рецитал по текст на преподавателя Мариана Маринова. Въздействащите слова за живота и творчеството на Яворов прозвучаха пред тринадесетте скали, гравирани с неговите стихове и разположени сякаш по стъпките на поета, по протежението на едноименната крайбрежна алея.

Владимир Зарев – писател и главен редактор на списание „Съвременник”, изнесе слово по случая. Събитието бе уважено и от присъствието на кметове, университетски преподаватели, поетесата Мирела Иванова – директор на музей „Иван Вазов”, режисьора Павел Павлов и актрисата Мария Статулова.

Честването на „Яворови дни 2016” ще продължи три дни, като днес вече се състоя първият етап от традиционния Национален рецитал-конкурс. Програмата продължава от 18.30 часа в залата на НЧ „Просвета 1888” с литературна дискусия „Пейо Яворов и кръгът „Мисъл” и представяне на книгата „Яворов и другите”. Кулминация на вечерта ще бъде концертът в лятното кино, където от 21.00 часа жители и гости на Поморие ще могат да чуят изпълненията на Теодосий Спасов Джаз Трио.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама