Археологическите резервати “Мадара” и “Плиска” са най-посещавани от туристите

16:41, 15 юли 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-много туристи от началото на годината са посрещнали националните историко-археологически резервати „Мадара“ и “Плиска”. Това сочат данните за първото полугодие на годината.

Забележителностите в Мадара са разгледани от около 30 хиляди туристи, каза за Topnovini.bg главният уредник на резервата Юри Йоргов. Той коментира, че за първите 6 месеца на годината има увеличение спрямо 2015 г. с близо 4000 души.

Значителен е ръстът на семейните посещения на чужденци, каза още той и допълни, че се запазва и нивото на груповите посещения.

НИАР "Плиска" са разгледали над 29 хиляди туристи. Това е с около 2000 повече отколкото посещенията през първото полугодие на 2015 г.

Уредникът на музея там Христина Стоянова коментира, че когато държавата проявява внимание към археологическите резервати, това се отразява и посещенията са повече.

Увеличава се броят посетители в обектите от структурата на Регионален исторически музей-Шумен. За периода от първи януари до края на месец юни 2016 г. те са 75 524. През същия период на изминалата 2015 г. техният брой е малко над 70 000. Сред тях са къща-музей „Панайот Волов“ и историко-археологически резерват „Шуменска крепост“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама