Атаката в Ница. Какво знаем до момента

17:39, 15 юли 16 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 23 часа вечерта в четвъртък, докато всички погледи са приковани от фойерверките за 14 юли – националният празник на Франция, бял камион преминава с висока скорост по булервард „Променад дез Англе“, помитайки всички по пътя си.

„Той се движеше на зиг-заг, за да има повече жертви“, разказват очевидци, цитирани от френските медии. В крайна сметка полицията успява да спре камиона и да застреля водача му.

Равносметката – 84 загиват на място, 10 от които деца. Пострадалите са над 180 души. Около 48 от тях са в много тежко състояние между живота и смъртта. Сред жертвите и пострадалите има много деца останали навън до късно, за да гледат зарята. Загинали са и чужденци - граждани на САЩ, Германия, Армения, Украйна, Русия и Швейцария.

Извършителят е 31-годишният френски гражданин от тунизийски произход Мохамед Булел – баща на три деца. Съседите му го описват като „самотен“ и „мълчалив“. Когато по-рано полицията спира терориста за проверка, той казва, че е разносвач на сладолед. Атентаторът паркирал на улицата близо девет часа преди да бъде разпитан от органите на реда, а превозното средство наел преди два дни.

Разследващите заявиха, че изборът на камион не е случаен. Булел е избрал голям камион, който да бъде спрян по-трудно.

През март е бил осъден. Развежда се с жена си преди две години, има досие за домашно насилие, множество кражби и притежание на оръжие. Също така е бил осъден на пробация, тъй като по време на път заспива зад волана и помита четири коли по магистралата. Няма информация дали е бил член на терористична организация. В късния следобед френските медии съобщиха, че бившата му съпруга е задържана.

Френският премиер Манюел Валс обяви тридневен траур. Знамената в страната и тези в посолствата на Франция по света ще бъдат спуснати наполовина.

Поредният атентат във Франция разтърси целия свят. В социалните мрежи се появиха хаштаговете #PrayForNice, #JeSuisNice, както и "Porte Ouverte” („Отворена врата”), чрез който жителите на Ница предлагат домовете си на всички, които имат нужда от подслон. #RechercheNice („Търси Ница”) и профилът NiceFindPeople в Инстаграм, чрез който тези, които не могат да се свържат с близките си, търсят помощ.

Редица световни лидери изразиха съпричастността си към жертвите и техните семейства и определиха атентата като „акт на омраза“.

Президентът Франсоа Оланд определи атаката като терористичен акт, и съобщи, че извънредното положение в страната ще бъде продължено с още три месеца. То беше въведено след на ноемврийските атаки в Париж и трябваше да бъде прекратено на 26 юли. Ден преди атаката в Ница Оланд обяви, че тази мярка не може да продължава вечно и няма да бъде удължавана. Няколко часа по-късно ситуацията се промени, а държавният глава дори съобщи, че резервисти от армията ще помагат на жандармерията и полицията, за да се гарантира сигурността в страната.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов пристигна спешно в Ница и проведе съвещание с местните власти за ситуацията в града.

В Париж се проведе извънредно заседание на кабинета, председателствано от президента, който по-късно също пристигна в Ница. Задействан беше и междуправителственият кризисен център.

През следващите дни на национален траур символът на Париж Айфеловата кула ще свети в цветовете на френското знаме. Пред кметството във френската столица е поставена книга за съболезнования.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама