Атентатите са заради политически грешки, според Димо Гяуров

19:31, 15 юли 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Грешките за допускането на атентати са най-често поради политическа конюнктура. Още преди няколко години беше ясно, че в териториите на Ирак, Сирия, частично и на Либия ще се получи вакуум, където някоя от терористичните организации ще се намести и ще развива дейност. Това каза бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в ефира на БНТ след атентата във френския град Ница. Според него сега поправяме грешките.

„Светът сбърка“, отсече Гяуров. По неговите думи традиционно се опитваме да наслагваме върху целия свят собствените си разбирания за демокрация и за ценности.

Той допълни, че поради „доста глупаво политически некоректно говорене има опасност световните лидери да докарат света до сблъсъци на етническа основа“. Съпротивата обаче е неизбежна, тъй като гражданите мислят различно от лидерите си.

„ Радикализацията от едната страна ще доведе до радикализация от другата страна“, каза още Гяуров.

Средата, в която терористите работят пропагандно, е доста податлива, защото това е плод на радикализиране на младежи от отделни слоеве, обясни Гяуров. По неговите думи основният проблем при всички тях е, че те не са могли да се интегрират.

До края на годината в Европа ще има още атентати, прогнозира Гяуров. Защото това е единственият адекватен начин за реакция на ИДИЛ и на останалите теророситични организации срещу огромния натиск, който получават чрез военните атаки от страна на Русия и САЩ. Колкото по-силно биват мачкани, толкова повече кървави удари ще има у нас, допълни бившият шеф на разузнаването.

България не е далеч от атентат, смята той. Според него това е въпрос на мотивация на терористите. „Длъжни сме да не бъдем спокойни. Трябва да бъдем много бдителни“, допълни Гяуров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама