ЮНЕСКО отказа да се произнася по плана на Пирин

20:10, 15 юли 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ЮНЕСКО остави на българската държава отговорността за опазването на националния парк Пирин, който е обект на световно наследство. Финално българските отговорни институции ще гласуват плана за управлението на парка без предварителното му одобрение от страна на световната организация, съобщава dnevnik.bg. 

Това става ясно от приетото в четвъртък решение за парка на ЮНЕСКО – редактиран вариант на първоначално предложения от световната организация. В него е заложен облекчен режим на контрол от страна на Комитета на световното наследство (КСН). В периода 10-20 юли 2016 г. в Истанбул се провежда 40-та сесия на Комитета на световното наследство (КСН) на ЮНЕСКО. 

В одобреното финално решение, с което "Дневник" разполага, отпада изискването Комитетът на световното наследство (КСН) да се запознае предварително с проекта за план за управление на Пирин, още преди документът да бъде одобрен от българската държава. Проектът се изготвя от "Пролес Инженеринг" и до момента е връщан три пъти от Министерството на околната среда и водите за преработка от страна на изпълнителя, защото не е бил съобразен с изискванията на ЮНЕСКО. 

В приетото решение за Пирин остава изискването световната организация да има право да ревизира проектоплана, за да не разрушава световното наследство. Планът за управление на парка ще трябва да мине през задължителна екологична оценка, а впоследствие приетият план и екооценката му да бъдат оценени от Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN).

През 2017 г. ще бъде проведена мисия на IUCN, която да оцени консервационния статус на обекта и прилагането на новия план за управление на НП "Пирин", пише още в решението на ЮНЕСКО.

В проекторешението се предвиждаше преди да приеме плана България да представи резултатите от оценките на Центъра за световно наследство за преглед от комитета на Международния природозащитен съюз (IUCN) към ЮНЕСКО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама