Военен преврат в Турция, обявено e извънредно положение (на живо)

23:42, 15 юли 16 / Свят 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Армията в Турция обяви, че е поела контрола върху властта. Всички чуждестранни кореспонденти в Турция са получили съобщение от генералния щаб на турската армия, че превратът е успял и те са взели властта. Военните са се разположили около международното летище "Ататюрк" в Истанбул. По цялата територия на Турция е обявен полицейски час и военно положение. Държавната телевизия е изключена.

На турската авиобаза Инджирлик са прекратени всички операции, обявена е терористична заплаха, съобщи Си Ен Ен.

Следете на живо събитията в южната ни съседка.

03:10 ч.: Персоналът на летище "Ататюрк" в Истанбул се надява да възобнови полетите си скоро. Дотогава всички полети са отклонени. Въздушното движение в центъра на анкара работи нормално.

03:07 ч.: Турската държавна телевизия отново излъчва. Кореспондентите й разказват, че са били взети за заложници.

02:59 ч.: Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че ситуацията до голяма степен е под контрол. Според него шефът на Генералния щаб и командващите са отговорни за ситуацията в страната.

02:49 ч.: Военните продължават с атаките срещу правителствената сграда.Парламентът в Анкара е атакуван от въздуха от хеликоптер, съобщава Fox News. По информация на Анадолската информационна агенция, сградата е ударена от бомба.

02:46 ч.: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че трябва да се уважават демократичните институции и Конституцията на Турция, предаде АП. Той е разговарял с турския външен министър Мавлют Чавушоглу и е изразил загрижеността си. Столтенберг призовава към спокойствие и сдържаност и отбеляза, че Турция е ценен съюзник на НАТО.

02:40 ч.: Турски изтребители са свалили военен хеликоптер над столицата Анкара, тъй като е бил използван за преврата, предаде NTV.

02:20 ч.: Протестиращи са били убити при стрелба на площада Таксим.

02:17 ч.: Американският президент Барак Обама и държавният секретар Джон Кери подкрепят демократично избраното правителство на Турция, се казва в изявление на Белия дом. Те призовават всички турски партии също да подкрепят правителството, да покажат сдържаност и да избягват всякаква форма на насилие или кръвопролития.

02:10 ч.: 17 полицаи са за загинали при нападение от хеликоптер срещу полицейските специални сили в покрайнините на Анкара, предаде АП.

02:07 ч.: Москва е дълбоко загрижена от ситуацията в Турция, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По неговите думи руският президент Владимир Путин е в течение на случващото се.

02:00 ч.: Бившият турски премиер Ахмед Давутоглу е казал пред Al Jazeera, че в опита за преврат са използвани "незаконни методи" и това е престъпление срещу демокрацията.

01:45 ч.: Военните са насочили изстрели срещу тълпата в Истанбул, събрала се над един от мостовете над Босфора, който е затворен от армията. Сред хората има и ранени.

01:30 ч.: Военни хеликоптери са стреляли по щаба на разузнаването в Анкара.

01:15 ч.: Протестите в Турция растът. Съобщава се за стрелба на летището в Истанбул.  Военните са завзели сградата на правителството. Има и взети заложници. Началникът на Генералния щаба ген. Хулуси Акар е сред заложниците.

01:07 ч.: Новият външен министър на Великобритания Борис Джонсън изрази загриженост от събитията в Турция в профила си в Twitter.

01:00 ч.: Има съобщение, че президентът Реджеп Ердоган е в безопасност, но не се разкрива местонахождението му, съобщава АП.

00:35 ч.: Хиляди турски граждани са излезли по улиците в цяла Турция, за да се противопоставят на опита за преврат, след призив на президента Реджеп Ердоган.

00:30 ч.: Ердоган е завил пред CNN, че действията са на малка част от военните в Турция. И допълва: "Ние ще преодолеем това". В изявлението си той заявява, че няма да се толерират опити за подкопаване на демокрацията.

00:28 ч.: Президентът на САЩ Барак Обама е информиран за размириците в Турция, съобщи "Гардиан". Американският държавен секретар Джон Кери призова за мир, стабилност и единство в Турция на фона на военните действия там.

00:10 ч.: Всички летища в страната са затворени, а полетите отменени.

23:55 ч.: Валутата на Турция пада надолу. Гражданите се редят на опашки, бързайки да изтеглят наличните си пари от банкоматите.

23:42 ч.: Британски журналисти в Истанбул докладват за сблъсъци между военни и полиция.

23:20 ч.: На международното летище "Ататюрк" са разположени танкове.

23:15 ч.: Турският държавен глава е ограничил достъпа до социалните медии Facebook, Twitter и YouTube след новината, че военният преврат е в ход, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на интернет мониторинг.

23:10 ч.: „Група турски военни се опитват да свалят правителството. Силите на реда са инструктирани да направят каквото е нужно, за да не позволят това да се случи”, съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм пред журналисти. По неговите думи првителството, което е избрано от хората, ще остане на власт.

23:00 ч.: Очевидци раказват, че е имало продължителна стрелба в столицата Анкара около 10:30 часа тази нощ. От агениция „Ройтерс“ съобщават за ниско прелитащи хеликоптери. Според официални източници на агенцията има изпратени войници и в други градове на Турция.

Затворени са двата моста над Босфора в Истанбул, отделяйки азиатската от европейската част на Турция, съобщиха турски телевизии.















Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама