Десетки загинали при опита за преврат в Турция (обновена)

07:58, 16 юли 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 60 души са убити, а стотици са задържани при неуспешния опит за преврат в Турция, съобщава АФП, като се позовава на представител на властите.  По-голямата част от жертвите са цивилни, а задържаните – войници.

Повечето жертви са в Анкара. Там срещу струпаните танкове от военните пред президентския дворец властите използваха изтребители „Ф-16“.

По последни данни 1563 офицери от турската армия са арестувани.

Около 3 ч. турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че ситуацията в страната „до голяма степен е под контрол“. Повечето военни, които се опитаха да завземат властта, са се предали.

Турското външно министерство излезе с изявление, че опитът за преврат в страната е „бил провален от единността и солидарността на турския народ“. „Президентът и правителството са начело. Турската армия не е изцяло въвлечена в опита за преврат. Той е бил извършен от клика във въоръжените ни сили и е получила заслужен отговор от нацията“, пише в изявлението. 

Турският парламент се събра тази сутрин на спешно извънредно заседание, съобщи турският телевизионен канал Хабертюрк, позовавайки се на изявление на председателя на парламента Исмаил Кахраман.

"Свиках парламента на извънредно заседание тази сутрин. Не възнамеряваме да се отказваме от демокрацията", заяви Кахраман.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама