Пенсионер от село Българин пази българщината по нестандартен начин /аудио/

09:10, 16 юли 16 / Любопитно 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българин от харманлийското село Българин пази българщината по нестандартен начин. 74-годишният Васил Русев продаде животните си, а с парите направи паметник на 31 загинали воини от селото в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Преди близо година пенсионерът продал крава и теле. Взел около 2 000 лв. Отишъл в Харманли и във фирма, която изработва надгробни паметници, поръчал плоча, на която поискал да издълбаят имената на загиналите войници.

В момента паметната плоча събира прах на входа на кметството в селото. Заради различни бюрократични спънки, паметникът не е издигнат. Надява се това да се случи за празника на селото през август.

Кметът на Българин Митко Тонев обясни за Topnovini.bg, че всичко по издигането на паметната плоча е съгласувано с областния управител на Хасково и Министерството на отбраната. А от Община Харманли вече са обещали да осигурят 2 000 лв., за монтирането.



В очите на Васил Русев обаче се вижда разочарование. Той е очаквал помощ от местни бизнесмени. Такава обаче не е получил. „Мислех си, че някой ще тръгне след мен. Има много хора с пари, но никой не дава. Тук няма благодетели“, каза дядо Васил.

Със случая се е заел лидерът на ВМРО в Харманли Николай Георгиев. Той получил необходимото съгласие от военното министерство. Уредил е вече паметната плоча в Българин да влезе в регистъра на войнишките паметници, говорил е и с общинската администрация в Харманли да издаде нужните скици и разрешителни.

Васил Русев не прави за първи път подобен жест. Преди години той отново продал животни и след това направил пазар в центъра на селото, което се отличава от доста български села. В Българин кипи живот. Има много хора, голяма част, от които млади. Почти няма безработица, защото доста силно е развит виненият туризъм, а местните работят във винарните, които селото.  

Пенсионерът помогнал в ремонта и на църквата, която е строена през 1874 година. Купил гранитогрес за пода, камъни, цимент, лепило и улуци за нея. Слабостта му към селския храм обаче си има обяснение. Неговият дядо Вълчо Димов е бил кмет на Българин в продължение на 22 години. По негово време и по негова инициатива през 1938 година църквата се сдобива с камбанария и камбана. “В нашия род даването е традиция. Навремето дядо ми дал 12 овце и една крава, когато България се включва във Втората световна война”, разказва дядо Васил.

Какво каза още Васил Русев може да чуете в звуковия файл

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама