148-годишнина от преминаване на Дунава на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбелязаха в Русенско

09:33, 16 юли 16 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
148-годишнината от преминаването на Дунава на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бе тържествено отбелязана късно снощи. Тържеството се проведе на площада в село Новград, който се оказа тесен, за да побере гостите и жителите на населеното място, дошли да почетат паметта на героите, съобщиха от Община Ценово.

За да отдадат почит към двамата войводи и четниците, там са били народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова, областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев, кметове и председатели на общински съвети от съседни общини. Сред официалните гости е бил и кметът на побратимената с Ценово румънска община Валя Драголуй Марин Мотоля.

Тържеството е започнало с изпълнение на самодейци от група „Полянци“ към местното читалище. Изпълненията на малката Симона Иванова допълнително са повишили емоционалния градус на публиката. За доброто настроение се е грижил и оркестър „Фаворит“. Танцовата композиция „Хубава си моя горо“ пък е била съчетана и с лазерно шоу. В празника са участвали и представители на национално дружество „Традиция“, облечени в четнически униформи. Те са представили експонати от въоръжението на четниците и са застанали на почетна стража пред вечния огън.

Тържеството е открито от кмета на Новград Диана Копчева. Тя е изтъкнала, че четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е първата, която използва военна структура в действията си и показва висок боен дух.

„Преди 148 години патриотите извършиха величав подвиг, а саможертвата им и днес продължава да вълнува поколенията“, е подчертала Копчева.

Кметът на общината д.р Петър Петров е отбелязал, че походът на четата е един от първите знаци пред чуждите дипломати и международната общност за необратимия път към свободата на българския народ.

„Преминаването на четата през Дунава дава ново начало на национално-освободителната борба. През месец юли 1848 Хаджи Димитър и Стефан Караджа със своята чета водят поредица от сражения от Дунава до Балкана и трасират пътя на последвалите ги по-късно борци за свобода“, подчертава кметът на община Ценово.

Губернаторът на Русенска област Стефко Бурджиев се е обърнал към присъстващите с думите, че поемайки пътя към безсмъртието борците за народна свобода са се превърнали в пример за подражание на поколения българи.

Празникът е завършил с пищна заря, а за първи път пред присъстващите и гостите е представено лазерно шоу. Кръшни български хора са се извили на площада след последния залп на илюминациите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама