Регионалната здравна инспекция с препоръки за вируса ЗИКА

11:02, 16 юли 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С препоръки във връзка с разпространението на вируса ЗИКА излезе Регионалната здравна инспекция. Във Варненска област не са регистрирани случаи, за разпространението му има информация в няколко други области - Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. От РЗИ – Варна, съобщават, че се увеличават случаите на микроцефалия и други малформации на ЦНС при новородени и случаи с Гилен - Баре синдром при възрастни, за които се счита, че са усложнения свързани със ЗИКА вирусна инфекция в различни държави в Южна Америка и Карибския басейн.

ЗИКА се причинява от вирус, който се пренася чрез ухапване от комари от сем. Аedes, най-често от вида Aedes Aegypti и Aedes albopictus ( известен като азиатски тигров комар ), които пренасят вируса от болния човек на здравия. Нападат за кръвосмучене през деня и се укриват и развъждат близо до човешките жилища. Тигровият комар е установен за първи път у нас през 2011 г. в Бургаска област.

Заболяването протича асимптоматично в голям процент от случаите( до 80% ). При изявена клинична картина симптомите са фебрилно състояние, макуло-папулозен обрив, болки в ставите, конюнктивит, мускулни болки и глабоболие, които отшумяват за 4 до 7 дни. Разпространението на инфекцията в Латинска Америка е епидемично и в още 10 страни са регистрирани спорадични случаи. През януари 2016 г. е регистриран и потвърден първи случай на ЗИКА вирусна инфекция в САЩ. Бяха регистрирани и внесени случаи при хора във Великобритания, Франция, Холандия, Германия и др.

В момента болестта бързо се разпространява в Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиниците. Спорадично е разпространението в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити. Пътуващите към засегнатите райони да използват индивидуални предпазни средства срещу комари - дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да предпазват откритите части на тялото, репеленти. Предпазните средства да се ползват през цялото време, в т.ч. Сутринта, през деня и през късния следобед до вечерта, когато е най-високата активност на комарите. Използването на мрежа против комари, независимо дали е импрегнирана с репелент, е силно препоръчително. Имунокомпрометирани или лица с тежки хронични заболявания задължително да се консултират с лекар преди да предприемат пътуване до засегната държава.

Бременни или жени, които планират бременност, задължително да се консултират с лекар преди да предприемат пътуване до засегнати държави. Силно препоръчително е пътуването да бъде отложено, особено ако крайната дестинация е държава с увеличаващо се или широко разпространение на болестта. Ако все пак пътуването е наложително, стриктно да се спазват указанията за предпазване от ухапване от комари. Пътуващи, завърнали се от засегнати райони преди три седмици и имащи симптоми, трябва да се свържат със своя лекар. Възможно е предаване на Зика вируса и по полов път, затова използването на презервативи намалява риска от предаване на инфекцията чрез спермата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама