Никой от властта не почете подвига на Хаджи Димитър

14:39, 16 юли 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици родолюбци дойдоха днес на връх Бузлуджа по повод отбелязване на 148 години от гибелта на Хаджи Димитър и загиналите четници за свободата на България. Никой от властта обаче не почете тържествата. Двама заместник-кметове на Казанлък и общински съветници отсрамиха управляващите. На поляната под върха дойде и Йордан Нихризов, председател на БСДП.

Противно на липсата на присъствие отстрана на властта, тук дойдоха стотици патриоти. Общо 120 членове на национален клуб „Традиция” представиха внушителната военно-историческа възстановка “Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета”.

Въввъстановката на битката от 16 юли 1868 г., участваха членове на клуб “23-ти пехотен Шипченски полк”, Казанлък към Национално дружество „Традиция“, подкрепени от  колеги от: София, Копривщица, Пловдив, Априлци, Плевен, Добрич, Нова Загора, Стара Загора, Тетевен, Трявна, Варна, Етрополе, Велико Търново и селата Баня и Мирково.

Автор на сценария за възстановката е Николай Байнов от казанлъшкото дружество, по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски, свидетел на гибелта на войводата. След това казанлъшки духовници отслужиха заупокойна молитва за героите, паднали в битката  под Бузлуджа. „По силата на съдбата на жителите на Казанлък и селищата от Розовата долина е отредено да станат свидетели на това знаменателно за националната ни история събитие, оставило трайна следа в паметта и съзнанието на поколения българи“, каза в словото си директорът на „Национален парк – музей „Шипка - Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама