Промени в управлението на „Арена“-та в Русе влизат извънредно на общинска сесия

15:26, 16 юли 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извънредна точка в дневния ред на предстоящото на 19 юли заседание на Общински съвет - Русе ще разгледа управлението на многофункционалната зала „Булстрад Арена“.

Тя е изпратена във вчерашния петък в 16:21 ч. на общинските съветници, съобщи днес в профила си в социалната мрежа фейсбук Мариета Волф от групата „Патриотите, ВМРО и Глас народен“.

Предложението е на зам.-кмета по Хуманитарни дейности Иван Григоров. Мотивите за внасянето му в последния момент сочат получено в Община Русе писмо, с което „Арена Русе Инвест“ ООД изразява желание за промяна на договор за дългосрочно сътрудничество от 21.06.2013 година.

Към писмото са изложени подробно мотивите, които налагат да се осъществят промените в договора, като е приложен и проект на споразумение за изменение. Предлага се промяна на начина, по който ще се извърши отделяне на спортната зала в самостоятелно дружество.

Оказва се, че съгласно чл. 9 от Договор за дългосрочно сътрудничество и съвместна реализация на проект сключен на 21.06.2013 г., след изграждане и въвеждане в експлоатация на спортно-зрелищната зала, „Мол Русе Инвест“ ООД с ново наименование „Арена Русе Инвест“ ООД, се задължават да свикат и проведат Общо събрание на акционерите на Проект Русе АД, на което да вземат решение за отделяне по смисъла на чл. 262 в от Търговския закон, при което собствеността върху спортно – зрелищната зала се обособява в самостоятелно дружество с дейност, описана в договора.

Към момента на отделянето процентното съотношение между акционерите е същото както в Проект Русе АД. По силата на посочения по – горе договор, след създаването на новото дружество, Община Русе и „Проект Русе“ АД следва да извършат замяна на акции, като „Проект Русе“ АД ще замени притежавани от него акции в новоучреденото дружество срещу акции на Община Русе в Проект Русе АД, така, че в новоучреденото дружество общината ще притежава 49 % от акциите, а „Проект Русе“ АД – 51%.

Дружеството предлага работен проект за отделяне на многофункционалната спортна зала в отделно дружество, като предлага отделяне чрез придобиване.

Съгласно този вариант, стъпките които следва да се направят включват създаване на ново дружество, вземане на решение за апортиране на спортната зала в капитала на новоучреденото дружество, извършване замяна на акции.

Положителните страни и мотивите, защо предложения вариант от частния партньор е по-добър от първоначално договорения е подробно описан в писмото, посочва по този повод в предложението си зам.-кметът Иван Григоров.

В проекта на споразумението е предвидена възможност вместо паричната сума за разгърнатата застроена площ Община Русе да получи недвижими имоти в новоизградения комплекс. Описани са подробно финансовите параметри, като е дадена финансово-икономическа обосновка с аргументи в подкрепа на направеното предложение.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама