Шеф на турските ВВС и зет му са сочени за организатори на опита за преврат

16:50, 16 юли 16 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет - полковник лейтенант Хакан Каракуш, са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщава турската телевизия CNN-Turk. Генералът бил дал заповед в 22.00 часа в петък да започне операцията в Анкара.

Ген. Йозтурк е бил назначен за шеф на турските ВСС през август 2013 г., а 2015 се пенсионира. Според CNN-Turk  група войници са предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк, за когото се твърдяло, че има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, да направи опит за преврат.

По данни на телевизията снощи в Истанбул Йозтурк е трябвало да бъде на сватба на дъщерята на високопоставен военен, на нея били поканени всички висши служители на военновъздушните сили. Единствено обаче ген. Акън Йозтюрк не е присъствал. 

В момента турският парламент заседава извънредно в срадата, която преди броени часове беше обстрелвана с танкове и хеликоптери. Заседанието е предавано пряко по държавната телевизия. От президентската институция пък публикуваха предупреждение, че във всеки момент може да се има нов опит за въстание. Ердоган изпрати масово съобщение до турските телефонни абонати да защият мира и сигурността на държавата. Голям митинг в негова подкрепа е насрочен за днес на площад „Таксим” в Истанбул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама