Няма завръщащи се изселници от област Добрич заради ситуацията в Турция

19:35, 16 юли 16 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма информация изселници да се връщат заради ситуацията в Турция от последното денонощие, съобщи за Topnovini.bg Осман Осман - кмет на добруджанското село Бенковски, което е едно от най-големите в община Добричка.

Постоянните  жители на селото са около хиляда души, а по постоянен адрес регистрирани са около 3 000, защото тази цифра включва и хората, които през 1989 г. се изселиха в Турция – в Чорлу, Текирдаг, Муратлъ и Истанбул.

Те всяко лято се връщат, по празниците също си идват.

99 процента от населението на селото е от турския етнос.

Осуетеният опит за държавен преврат в Турция обаче не е накарала някои от тях непредвидено да се върнат в България.

„Нашите близки са основно в Чорлу, който е близо до България и далеч от събитията миналата нощ. По-малко са роднините ни в Истанбул”, сподели Осман.

Той е разговарял с близките си в Турция. „Има притеснение, защото никой не е очаквал да се случи нещо подобно, но казват, че при тях всичко е нормално”, каза Осман. Според него, никой от изселниците няма да реши да се завърне,  докато ситуацията се успокои, тъй като се притесняват да не останат без работа.

Това сподели и Мюзефер Алис – кмет на Божурово -  друго от селата от община Добричка, от което също има много изселници, в Турция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама