Запалиха за 27-и път огъня на Балетната олимпиада

19:35, 16 юли 16 / Култура 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С едноминутно мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в Ница се откри 27-ото издание на Международния балетен конкурс в Летния театър. Начало на надпреварата даде вицепрезидентът Маргарита Попова, патрон на конкурса. Бъдещите звезди на класическия и модерния танц трябва да научат трудния урок на професионалната дисциплина и лишенията, за да се утвърдят на голямата сцена, обърна се Маргарита Попова към участниците и гостите на престижния конкурс.

След дефиле на знамената на всички страни участнички, по традиция огънят на Балетната олимпиада беше запален от най-младите балетисти - 15-годишната Ниса Едже Бергсан от Турция и 16-годишния Джун Масуда от Япония.

155 кандидати от 35 страни са официално записани за конкурса, претенденти за наградите са 51 млади артисти в категория „младша възраст“ и 104 в „старша възраст“. Състезателите се борят за званието „Лауреат на Международния балетен конкурс - Варна“, отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на маестро Емил Димитров - създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

Пръв пред журито се представи българският състезател в младша възраст Даниел Обрешков от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, който изпълни Вариация на Франц от ІІ действие на балета „Копелия“ от Делиб.

Първият тур - класическа хореография, продължава до 19 юли, вторият - класическа и съвременна хореография, от 21 до 24 юли, а третият - от 26 до 27 юли. Финалът ще бъде гала концерт на лауреатите на 29 юли, а ден по-късно ще го последва супер гала концерт „Среща на поколенията“, в който ще участват и носители на призове от предишни издания на конкурса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама