Подготвят Карнавала на плодородието в Шумен

20:45, 16 юли 16 / Култура 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна подготовката на Карнавала на плодородието, който ще се състои от 30 септември до 2 октомври в Шумен. Това е девето поред издание на международната фиеста и идеята е тази година тя да е още по-мащабна, интересна и буквално да залее града с настроение, каза началникът на отдел „Култура“ в общината Десислава Златева. Групи от Чехия, Грузия и Румъния вече са заявили участието си.

Организаторите искат в карнавала да се включат повече млади хора, затова са проведени срещи с директорите на училищата и детските градини в града. Общината ще съдейства и ще подпомогне финансово реализацията на интересни идеи за участие в карнавала, като осигури костюми и аксесоари.

За първи път ще се организира и забавна надпревара в категорията „Моето карнавално семейство“ , в която участниците ще могат да развихрят фантазиите си за атрактивна изява на всички членове на фамилията.

Новост е и предвиденото дефиле с домашни любимци, нагиздени в карнавални костюми. Ветеринарни кабинети и аптеки от Шумен ще бъдат спонсори и ще раздадат награди на най-оригиналните участници, уточни Златева.

За първи път ще има и Нощно дефиле с динени и тиквени фенери, което ще бъде съпроводено и с ефектно светлинно шоу на открито.

В тридневната програма на Карнавала остават и традиционното дефиле по бул. „Славянски“,  и кулинарната изложба.

Предвижда се центърът на Шумен да бъде празнично украсен, ще се търси и съдействието на собствениците на заведенията по Главната. Идеята е те също да рекламират празничната фиеста, като поставят транспаранти, балони и раздават флаери.

Ще има базар за продажба на карнавални костюми и маски, сцени на открито и богата съпътстваща програма, която ще започне от 26 септември. Организаторите имат идея да бъдат изнесени концерти и в кварталите на Шумен.

Общината ще осигури пари за провеждането на мащабната проява, общинският фонд „Култура“ също ще финансира част от идеите, ще се търси и подкрепа от бизнеса в града, уточни Златева. 

Заявки за участие се приемат до 31 август в община Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама