Рухна църквата "Свети Георги" в Черноземен

15:15, 18 юли 16 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рухна църквата „Свети Георги” в Черноземен в деня, в който в Пловдив се молеха пред мощите на светеца, донесени от Гърция. Това съобщи Тоня Христозова, кмет на селото, което се намира в община Калояново, област Пловдив. „Между 6.00 и 6.30 часа сутринта изведнъж рухна навеса, който е 50 кв. м и който стига и до допълнителна постройка”, добави Христозова,цитирана от Радио "Фокус" - Пловдив .

Църквата е строена през 1848 година, преживяла е турското робство, когато е била опожарявана, а след това възстановявана от жителите на Черноземен. Тя е паметник на културата, в нея има ценни картини, които са дело на големия майстор Христо Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски - Иван Арабаджията. Той от своя страна ги дарява на църквата в Черноземен. В църквата е имало и много ценни икони, които са били откраднати, но после заловени на границата. След връщането им те все още стоят в Пловдивската митрополия и не са върнати на църквата, каза Тоня Христозова.

През 2011 година Черноземен кандидатства за средства за възстановяване на църквата по мярка 322 и през 2013 година печели европейско финансиране в размер на 800 000 лева, като бенефициент е църковното настоятелство. Всичко това става благодарение на изключителното съдействие на общинския кмет тогава Александър Абрашев и на Общинския съвет. „След това започна истинско ходене по мъките”, разказа Христозова.

10 дни след спечелването на проекта митрополит Николай сменя председателя на настоятелството отец Константин и назначава нов отец Георги Попов. „Той трябваше да подпише договора за финансиране, но отказа, тъй като шефът му – владиката, не му разрешава, тъй като проектът бил завишен със 180 хиляди лева”, разказа Христозова. „Проектът е минал през Министерство на земеделието, през Министерство на финансите и Министерството на културата и едва ли митрополитът е този, който може да каже че е завишен проектът”, добави Христозова.

Принуждават я да напише анекс към договора , в който да се намали сумата със 180 хиляди лева. „Моля ги от тогава”, каза кметът. На място е идвал и Арсений, който лично е обещал да задвижи ремонта. По думите на Христозова, благодарение на това кощунство, е можело да има и убити хора. В събота в църквата е имало погребение с 50 души. „Вчера изпратих есемес на Арсений, в който му честитих празника на митрополитския храм и му съобщих новината за нашата църква”, каза Христозова. До днес все още няма никакво раздвижване по случая.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама