Бесарабски младежи от Одеса с огромен интерес към пловдивска програма за IT инженерство

14:07, 20 юли 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата програма на ПУ "Паисий Хилендарски" за софтуерно инженерство представят пред българската общност в Одеса специалисти от Община Пловдив и ВУЗ-а, съобщи заместник-кметът по образование Стефан Стоянов. Българската група е в големия украински град от вчера.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, още тази есен в Пловдивския университет ще бъдат разкрити 50 студентски места в бакалавърска степен по специалността "Софтуерно инженерство". 30 от приетите студенти ще са бесарабски българи от района на Одеса, а останалите - от Пловдив и страната.

Община Пловдив ще финансира с близо 200 хиляди лева годишно международната програма за развитие на IT индустрията. Проектът ще се реализира съвместно с Пловдивския университет "Паисий Хиледарски".



"Интересът на българската общност е голям и очаквам много млади момчета и момичета да се включат. Българите в Украйна са изключителни хора, големи патриоти и родолюбци", коментира Стоянов.

Програмата на новата специалност ще е изключително ориентирана към бизнеса, като обучението ще се придържа твърдо към международните стандарти в сектора.

Осигурени са 80 преподаватели, които ще акцентират на всички процеси и етапи за производство на софтуерни продукти - анализ, проектиране, разработване, внедряване и качество на софтуера.

Създаването на програмата е продиктувано от недостига на кадри за IT и аутсорсинг сектора, които през последните 5 години бележат истински бум в Града под тепетата. За да може този ръст да продължи и да се привлекат още повече големи компании в Пловдив, е необходимо да се осигури сериозна подготовка на квалифицирани специалисти, която да гарантира устойчивост в нарастването на бранша през следващите 5-10 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама