Турция въвежда 3-месечно извънредно положение

00:16, 21 юли 16 / Свят 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви извънредно положение в страната за следващите три месеца, заради неуспешния опит за преврат.

"Извънредното положение е необходимо, за да се отстранят бързо всички елементи на терористичната организация, участвала в опита за преврат", каза Ердоган в президентския дворец в Анкара.

"Това отговаря на Конституцията на страната, не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защити и засили тези ценности", заяви той в телевизионно обръщение на живо. 

Целта на тримесечното извънредно положение е бързо и ефективно да бъдат взети мерки за разгромяване на движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обясни президентът, цитиран от „Ройтерс“. По неговите думи европейците нямат право да критикуват решението.

Ердоган заяви, че въоръжените сили следват заповедите на правителството. Той заяви, че като президент и главнокомандващ ще работи за прочистване на "вируса" от армията. 

По-рано тази вечер, в интервю за „Ал Джазира“, Ердоган коментира възможността за връщане на смъртното наказание:

„Не само аз трябва да взема решение. Хората имат право да се произнесат за това. Хората, които излязоха по улиците, и решението трябва да бъде взето от националното събрание. Ако парламентът вземе това решение, задължение на всички останали институции е да гарантират неговото изпълнение. Така че, ако парламентът вземе това решение и ми го изпрати за одобрение, аз ще го одобря“, каза турският президент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама