Социално слаби от община Разград получават отново топъл обяд

06:07, 21 юли 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Между Агенцията за социално подпомагане и община Разград е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по „Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане" за осигуряване на топъл обяд, съобщиха от общината. Съгласно условията на схемата бе допустимо дейностите по предоставяне на топъл обяд да предшестват представянето на проектната документация и съответно подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ, предвид което община Разград стартира дейността от първи юни чрез общинското звено Домашен социален патронаж, посочват от общината.

 Общата стойност на договора е 10 879,00 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Договорените дейности се реализират чрез общинското звено Домашен социален патронаж на територията на Разград до 30 септември и включват предоставяне на обяд - супа, основно ястие и хляб. Сред дейностите по договора са и пряко реализиране на съпътстващи мерки спрямо нуждаещите се, изразяващи се в индивидуално консултиране относно възможностите за ползване на др.социални услуги, предоставяни на територията на общината, административни общински услуги, консултиране относно здравословно и балансирано хранене и други форми на подкрепа предвид нужди и проблеми на бенефициентите. Стойността на един храноден за едно лице от целевата група се определя в размер на 2.30 лв. 

Конкретните бенефициенти са 50 лица, чийто подбор е извършен от определена със заповед на кмета на общината комисия по разписана за целта процедура съгласно условията на програмата и въз основа на предоставени от Дирекция "Социално подпомагане" - Разград, списъци с лица потенциални бенефициенти.

 Реализирането на дейностите по предоставяне на топъл обяд в община Разград са в резултат на доказаната ефективност и постигнат широк обществен отзвук. Те целят постигане на по-добро качеството на живот, чрез създаване на реални условия за предотвратяване риска от глад и недохранване за уязвими групи в обществото, които поради социално икономически проблеми не са в състояние сами да задоволят потребността от храна, посочват от общината.

От там посочват, че чрез реализация на настоящия проект община Разград ще разшири кръга и видовете предоставяни социални услуги в общността на територията на общината, което ще бъде отговор на алтернативите за разширяване на възможностите за подкрепа и грижи в обичайната домашна среда.

В резултат на реализация на проектните дейности ще бъдат създадени реални условия за  постигане на по-добро качество на живот и социално включване на целевите групи, предвид организираната форма на хранене и възможностите за социални  контакти и общуване, както и възможността за ползване на съпътстващи мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама