Класически и съвременен танц във втория тур на Балетната олимпиада

07:22, 21 юли 16 / Култура 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
27-ият Международен балетен конкурс Варна 2016 преминава към следващия състезателен етап. 155 кандидати от 35 страни бяха официално записани за конкурса - 51 млади артисти в категория „младша възраст“ и 104 в „старша възраст“. На заседанието си след последната състезателна вечер от Първи тур снощи, международното жури с председател проф. Владимир Василиев реши напред да продължат 44 участника - 13 в младша възраст и 31 в старша възраст. Високото равнище на представилите се в старша възраст е причина за необичайно голямото число класирани в тази възрастова група.

Традиционно силното присъствие на азиатските страни продължава и на това издание на конкурса. Най-многобройна във втория тур ще бъде групата на Япония - с двама състезатели в младша възраст и шестима в старша. Следва Корея - с четирима в младша и трима в старша възраст.

Стабилно е присъствието в класацията за втори тур и на състезателите от САЩ - 1 в младша и трима в старша възраст, Русия - трима в старша възраст и Украйна - двама младша, 1 старша възраст.

Четирима състезатели от България продължават напред в Балетната олимпиада. В младша възраст това е 17-годишната Илиана Йотова от София. Младата грация е завършила с отличие Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и съчетава с лекота точните науки и танца, радвайки се на подкрепата на семейството си от отдадени на математиката хора.

В старша възраст са класирани за втори тур Юри Кудрявцев, Константин Ткачи и Елена Свинко, състезаващи се от името на България.

По двама състезатели в старша възраст се класират от Франция, Канада и Аржентина.

С по 1 състезател продължават в конкурса Китай - младша, Белгия - младша, Швейцария - младша, Италия - старша, Бразилия - старша, Турция - старша, Куба - старша, Унгария - старша, Чехия - старша възраст.

Тази вечер живописният Летен театър ще приеме отново многобройните почитатели на балета в 21 ч. за началото на Втори тур, който ще продължи до 24 юли. На него 44-мата класирани състезатели ще се представят с класически и съвременен танц.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама