Въздушно пръскане в Гоце Делчев, Разлог и Банско

07:45, 21 юли 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента с летателна техника са третирани над 200 000 декара в Благоевградско срещу кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването Заразен нодуларен дерматит, обявиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Предстои да бъдат обработени 108 000 декара площи в Сатовча, Доспат, Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен, както и по поречието на река Места.

На 21 юли ще се обработват терени в общините Хаджидимово и Гоце Делчев.

На 22  юли терени в общините Гоце Делчев, Банско и Разлог, на 23 юли в общините Сатовча и Гърмен. 

На 24 юли ще пръска в общините Гърмен и Гоце Делчев. 

Самолетите ще излитат от летището край Гоце Делчев.

Инсектицидните обработки се извършват единствено в ранните часове на деня от 6.00 до 10.00 часа. 

"Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането. Целта на дезинсекционните обработки е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми, като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит, което поразява едрите преживни животни. Пръскането се провежда съгласно нормативните изисквания", предупреждават специалистите.  

Българска агенция по безопасност на храните е информирала кметовете на населените места, както и пчелни сдружения, за провеждането пръсканията 5 дни преди обработките.      

Според Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, местната власт трябва да бъде уведомена 5 дни преди третирането, а ангажимент на кметовете е да предупреди собствениците на пчелини в района не по-късно от 3 работни дни преди третирането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама