Берлин призова Анкара да прекрати извънредното положение възможно най-скоро

09:12, 21 юли 16 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Турция да намали срока на извънредното положение след неуспешния опит за преврат до реалната му необходимос и да го прекрати възможно най-скоро.

В съобщение топ дипломатът отговори на обявеното извънредно положение в страната, призовавайки турското правителство да поддържа върховенството на закона и чувство за пропорционалност в отговора си срещу опита за преврат.

„Обявеното извънредно положение показва още веднъж много ясно: опитът за пуч оказа дълбок ефект върху турската политика и общество“, отбеляза Щайнмайер. По думите му Германия ще продължи да призовава Турция да се въздържа в отговора си.

„Само при доказани незаконни действия, а не при подозрителни политически пристрастия, трябва да действа правителството. Също от изключителна важност е обявеното извънредно положение да бъде ограничено само до необходимата продължителност и след това да бъде прекратено възможно най-скоро“, изтъкна външния министър. Според него такъв подход е в интерес на Турция, тъй като всичко останало ще разцепи страната и ще я отслаби вътрешно и външно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама