Партиите в Македония договориха ново споразумение за изход от политическата криза

09:33, 21 юли 16 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основните партии в македонския парламент договориха решение за разрешаване на политическата криза в страната. Това обяви американският посланик в балканската страна Джес Бейли, цитиран Balkaninsight.

За постигането на споразумението за изход от кризата ги поздрави и европейския комисар по разширяването Йоханес Хан.

ВМРО-ДПМНЕ, Социалдемократическият съюз и албанските им партньори се договориха за сформиране на преходно правителство, прочистване на избирателните списъци от мъртви души и надзор върху медиите. Около 40 хиляди избиратели ще трябва да се регистрират отново в държавната избирателна комисия, в противен случай ще загубят правото си на глас. Партиите ще определят датата за следващите парламентарни избори най-късно на 31 август. Според новата сделка временното правителство ще бъде формирано 100 дни преди насрочването на дата за изборите. То ще проведе организацията за провеждането на вота.

Подновеното споразумение идва година, след като през юни-юли 2015 година беше постигната договореност за справяне със задълбочилата се в държавата политическа криза, съпроводена с масови протести и сблъсъци, след като бяха публикувани записи, уличаващи управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ в масови злоупотреби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама