Цацаров се възпротиви частен СОТ да пази съдебните сгради, ВСС го послуша

11:15, 21 юли 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленумът на Висшия съдебен съвет прие единодушно предложение на главния прокурор Сотир Цацаров да се създаде работна група да намерят методология за осигуряване спазването на Закона за охрана на съдебните сгради. От дебата пък стана ясно, че самият Цацаров е против охраната да се осъществява от частен СОТ.

По време на заседанието беше изслушан главен комисар Георги Жеков, директор ГД „Охрана“ (ГДО) обясни на кадровиците, че поради малък ресурс, кадрови и бюджетен, е сключена обществена поръчка с фирма, която да помага в охраняването на съдебните сгради. Така част от тях, най-вече в по-малките населени места, имат частен СОТ. Договорът пък е сключен преди да се приемат измененията в закона ВСС да отговаря за съдебните сгради, а не Министерството на правосъдието. Според главния прокурор обаче има заобикаляне на закона, тъй като той гласи, че сградите трябва да се охраняват и вътре и вън от ГДО.

По думите на Жеков 59 сгради на прокуратурата не се охраняват от ГДО, а 47 се охраняват само от един човек. От 238 сгради на съдебната власт, 179 са с жива охрана, а само 33 от тях са с денонощна такава. Неохраняемите сгради са основно на районни прокуратури и окръжни следствени служби.

Тъй като в съдебните сгради могат да влизат само специализираните органи на МВР, в 59-те сгради, вечер, при задействане на алармата, патрул на фирмата-изпълнител пристига и чака отпред да дойде дежурен от ГДО. Директорът обясни в отговор на въпрос на главния прокурор Сотир Цацаров, че в неохраняемите 59 сгради, ако през деня се случи съответна ситуация, се подава сигнал към МВР и полицейските служители от района се отзовават.

Директорът Жеков обясни, че на ГДО са необходими 1300 човека числен състав, за да покрие всичките сгради на съдебната власт в 113 населени места. В момента ГДО има наполовина по-малък брой служители.

„Ще положим максимални усилия за следващия период да осигурим средства и работни места, за да се покрие дейността за охрана“, заяви зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама