Радан Кънев допусна, че в Турция може да няма изборни секции за български президент

11:15, 21 юли 16 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на ДСБ Радан Кънев допусна, че е възможно българите в Турция да не могат да гласуват на президентските избори наесен, защото вот в южната ни съседка може и въобще да няма.

“В тази ситуация да се планира провеждане на български национални избори в Турция изглежда вече нереалистично”, каза Кънев днес в Народното събрание. Той припомни, че в Иран и Ирак не се провежда избори по преценка на Министерството на външните работи на България с оглед на сигурността на хората, които провеждат самия вот. “При извънредно положение, при положение, че няма да има избори в самата Турция, ми е трудно да си представя как ще има там български избори, като няма турски? Трудно ми е да си го представя”, смята той.

Кънев поясни, че евентуално решение в тази посока не може да се смята за атака срещу партиите с много етническа подкрепа като ДПС, НПДС и ДОСТ. “Знаете, че се отнасяме с огромно уважение, ние самите винаги сме търсили  подкрепа сред българите в малцинствата - става въпрос за сигурност при провеждане на избори”, увери той.

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че обявяването на извънредно положение в Турция няма пряко отношение към нашата национална сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама