Първо гласуване за нов шеф на ООН

11:21, 21 юли 16 / Свят 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за сигурност на ООН ще проведе първо гласуване на 12 кандидати за поста генерален секретар на Организацията. Гласуването ще бъде тайно и ще се проведе при закрити врата, отбелязва РИА Новости.

Целта е броят на кандидатите да бъде намален.  Шест жени и шестима мъже се борят да оглавят организацията от 1 януари 2017 г. след изтичането на настоящия генерален секретар Бан Ки Мун.

Списъкът на претендентите обаче не е окончателен. До момента в борбата за поста влизат 63-годишната Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО; 66-годишната Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия; 47-годишната Наталия Герман – външен министър на Молдова; 66-годишният Антониу Гутериш от Португалия, който заемаше поста на върховен комисар за бежанците от 2005 до 2015 година; 67-годишният Сърджан Керим – бивш външен министър на Македония; 39-годишният Игор Лукшич, бивш премиер на Черна гора, сега е външен министър на страната; 63-годишната Весна Пушич, бивш външен министър на Хърватия от 2011 година до януари 2016 година; 64-годишният Данило Тюрк, президент на Словения от 2007 до 2012 година, бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич, аржентинският външен министър Сузана Малкора, бившият шеф на ООН за климата Кристиана Фигерес от Коста Рика и външният министър на Словакия Мирослав Лайчак.

Според световните медии основни фаворити са Хелън Кларк и Ирина Бокова.

Днес 15-те страни членки в Съвета за сигурност на ООН ще решат позициите си за кандидатите. Резултатите могат да бъдат изпратени на всеки кандидат и някои могат да решат да се откажат от надпреварата заради липса на подкрепа.

Очаква се името на следващия генерален секретар да стане известно не по-рано от месец октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама