Над 260 са образуваните дела срещу длъжници на съдебната система в Бургаско

11:36, 21 юли 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 260 са делата, които са образувани към момента срещу длъжници на съдебната система в Бургаска област. Това стана ясно днес на съвместен брифинг между административния ръководител на Апелативен съд - Бургас Деница Вълкова и зам.-председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Тотко Колев. Той обясни, че събраните до момента суми са далече от това, което официално е подадено като резултати, тъй като не е приключил още крайният срок за първото шестмесечие. Обобщеният резултат ще стане ясен след началото на месец август.

„Сумите, които се събират са малки, от порядъка на 50 и 100 лева. Рядко надхвърлят тази сума. Те са предимно за издаване на изпълнителни листи от съдилищата и отделно от това - за разноски, които съдът е направил, когато е назначил някакъв представител някъде. Интересното е, че тези малки суми всеки се опитва да ги скрие по някакъв начин. Но влизайки в бюджета, тези суми ще свършат много работа, макар че са малки“, заяви Тотко Колев.

Представените резултати са от взаимодействието с частните съдебни изпълнители в апелативния район след подписаното споразумение между Висшия съдебен съвет и Камарата на частните съдебни изпълнители за събиране на вземанията на системата.

Като цяло в страната образуваните дела срещу длъжници към момента са около 3500, главницата е за около 1,2 млн. лв. Основното споразумение между съдебните изпълнители и ВСС е да се даде дисциплина на обществото, защото много от тези големи задължения не се плащат навреме, а някои от тях дори потъват във времето и не успяват да бъдат събрани.

„Дават резултат всички дела, които са образувани при нас. Дават резултат и мерките, които взимаме по издирването на лицата и тяхното имущество. За да не се стигне до принудително събиране на малки суми, хората си плащат тези задължения към съдебната система. Държавата в лицето на Висшия съдебен съвет и с наша помощ е започнала да търси това, което й се дължи. Не е нормално да искаме услуги от съдебната система, а в същото време да й дължим някакви пари“, посочи още Колев.

По думите му, тези суми във всички случаи ще подпомогнат изграждането на системи, софтуерни неща, които са полезни за по-добрата работа на съда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама