Борисов послуша еколозите. Забранява риболова в участъците, в които има делфини

11:54, 21 юли 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Незабавни мерки ще вземе правителството срещу бракониерството по морето. Това стана ясно след среща между еколози, премиера Бойко Борисов и част от министрите в кабинета. Причина за срещата стана големият брой умрели делфини по Черноморието.

Еколозите алармираха за наличието на бракониерски мрежи по цялото Черноморие, предназначени за лов на калкан. В тях обаче попадат и делфини.

Първата спешна мярка, която правителството ще предприеме е да издаде забранителна заповед за риболов в райони, в които има популация на делфини. До седмица Министерството на околната среда и водите ще даде точни данни къде в Черно море има популации и миграция на делфини.

"Тази заповед ще стане достояние на МВР и "Гранична полиция", за да се включат и те в борбата с бракониерството", заяви министъра на земеделието Десислава Танева.

Тези от рибарите, чиито мрежи са предназначени за запазване на делфините и не са опасност за живота им, няма да бъдат санкционирани. С промени в закона за рибарството също ще се търси превенция срещу бракониерството в морето. Десислава Танева подчерта, че промените са на финалната права, а преди да стигнат до Народното събрание те ще бъдат обсъдени с неправителствените организации.

"Част от промените са ограничаване на различните видове риболов", поясни земеделският министър.

Екологът Атанас Русев, който е основен инициатор на срещата изрази благодарност към премиера за бързата реакция. Той каза, че българското правителство ще обмени опит в борбата с нелегалния риболов с колегите си от Румъния.

"Бойко Борисов реагира изключително бързо в рамките на часове. Благодарим за това. И се надявам, че с мерките, които обсъдихме в близките дни вече няма да има нито едно мъртво делфинче", каза Русев.

До момента намерените мъртви делфини по българските плажове са 108 - 77 по Южното Черноморие и 31 по северното. Законът предвижда 5 години затвор за "насилствено действия" върху застрашени видове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама