Елиф Шафак: Последното нещо, от което се нуждае Турция е военна диктатура

11:54, 21 юли 16 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последното нещо, от което се нуждае Турция е военна диктатура. Така световноизвестната турска писателка Елиф Шафак коментира ситуацията в страната почти седмица след неуспешния опит за превземане на властта.

„Опитът за преврат в нашата страна е пирон в ковчега на демокрацията“, заяви тя в интервю за The World Post.

Според нея метежът се е превърнал в ужасна трагедия, причинила смъртта на стотици и само е влошила нещата.

"Само за една нощ Турция се върна 20 години назад. Случилото се ще остави дълбоки белези в обществото, които няма да бъдат излекувани с десетилетия", смята Шафат.

"Интелектуалците в Турция са против идеята за преврат. Трябва да напомня, че нашата страна е преминала през три военни преврата и всеки е бил по-лош от предишния. Пучовете от 1960 година, 1971 година и 1980 година подкопаха основите на демокрацията и доведоха до огромни нарушения на човешките права. Ние не искаме още една военна диктатура".

„Социалните мрежи са изпълнени с шовинизъм, гняв и реч на омразата. Дори журналисти, писатели, поети, интелектуалци са нападани от хора, които търсят "предатели". Отсега нататъкще сме свидетели на все повече национализъм, нетолерантност, параноя, на все повече религиозност”, смята популярната авторка. Тя предвижда "увеличаване на национализма, религиозността, нетолерантността, параноята и, разбира се, мъжествеността".

По отношение на Ердоган авторката на бестселъра „Любов“ заявява, че е изключително критична към Много съм критична към неговата Партия на справедливостта и развитието, но разликата е в това, че тя е избрана от хората. „Гюленистите не са били избирани от никого, но искат скришом да дърпат конците", коментира тя. "Цялата борба за власт уби и малкото възможности за демокрация на тази тъжна, самотна държава", заключава тя. В Турция и без това имаше възход на нелибералната демокрация, страната вече вървеше назад. "Бюлетината сама по себе си не прави една система демократична. Истинската демокрация се нуждае от разделение на властите, върховенство на закона, свобода на словото, права на жените, на ЛГБТ общността, свободни и разнообразни медии, независими учени. Без всички тези институции и ценности има само управление на мнозинството."

На въпрос какви са страховете и надеждите й за бъдещето на Турция писателката отвръща: "В момента има повече неща, от които да се боим, отколкото за които да се надяваме" и припомня: "Това бе държава, която искаше да се присъедини към Европейския съюз. Сега изглежда като още едно хаотично място в Близкия изток".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама