Миряни и свещеници разчистват заедно рухналия навес на църквата в Черноземен

11:56, 21 юли 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В неделя на 24 юли 2016г. от 9.00 часа Негово Преосвещенство Знеполският  епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, заедно със свещениците от Пловдивска духовна околия, ще отслужи св. Литургия в храма „Св.Георги“ в Черноземен. Веднага след богослужението, миряните заедно със свещениците могат да се включат в дейности по разчистване на терена пред храма, и подготовката му за бъдещи ремонтни дейности.

Според пловдивска митрополия рухнал е не храмът, а дървеният навес- козирката пред входа на храма в селото. По повод твърденията, че митрополията е спряла ремонт на църквата днес беше обявено официално становище.

„Действително, в самия край на предишния програмен период, в Пловдивска митрополия беше представен проект за ремонт и реконструкция на храма, стойността на предвижданите дейности беше такава, че сумата беше достатъчна за построяването на чисто нов храм; това породи опасения от възможност за злоупотреба с европейски средства. Независимо от направените препоръки за корекции на някои необосновано завишени параметри в проекта, те не бяха взети  предвид. Впоследствие се изготви нов проект, който е в рамките на нормални цени и възможен за реализиране. Започнати са действия по установяване на щетите, с оглед получаване на необходимите административни разрешения за укрепване и ремонт на храма.

Преди 160 години, когато този храм е бил построен, в рамките на Османската империя, не е имало европейски фондове и със сигурност не са били отпускани държавни средства за изграждането и ремонтирането на православни храмове. Строежът и поддръжката на храмовете е била съборно дело на православния народ, обединен в Църквата, както това следва да е и днес“, се казва в обръщението на пловдивската митрополия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама