Прокуратурата в Пазарджик протестира срещу домашния арест на 7 подсъдими по делото за радикален ислям

12:18, 21 юли 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла внесе протест срещу определението на съда за изменение на мерки за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ спрямо 7 души обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война.

Прокуратурата мотивира протеста си с продължаващата реална опасност подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност - често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия. Освен това определената от съда мярка „домашен арест“ трудно ще бъде контролирана в ромската махала на гр. Пазарджик от полицейските служители.

В протеста на ОП-Пазарджик е посочено, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в условията на затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор. В иззетите от задържаните при претърсванията в затворническите килии мобилни телефони се съдържат снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози.

Припомняме, че обвинителният акт срещу подсъдимите е внесен на 1 юли 2015 г. срещу 14 лица за престъпление по чл.164, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война).

Срещу А. С. е повдигнато обвинение, че от октомври 2013 г.  до 25.11.2014 г. в град  Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово,  организиране разпространяването на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, издателство “Фуркан” на български език,  както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец /,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Посредством профил в интернет и чрез видеоклип на фона на знамето на „Ислямска държава”, както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава” на сватба е пропагандирал за война.

 С. М. е предаден на съд за това, че от март  2013 г.  до 25.11.2014 г. в град  Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение ”,  издателство “Фуркан” на български език, както и с  муджахидински жест с показалеца на ръката - изправен и насочен нагоре показалец,  изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. При условията на продължено престъпление, посредством профил в Интернет сайт, чрез  лични снимки със знамето на „Ислямска държава”,  чрез снимка на дете с поставена  черна лента с  муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на „Ислямска държава“ е пропагандирал за война

Е. С. е обвинен за това, че от януари 2014 г. до 25.11.2015 г. в гр. Пловдив е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, чрез организиране на проповедите на Ахмед Муса Ахмед в месчитите в гр. Пловдив, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен  и насочен нагоре/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Чрез слово, чрез продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава“, включително съхраняване в дома си в гр. Пловдив на два броя знамена с логото на „ислямска държава“ и излагане на видно място на знамената в месчита в гр. Пловдив, чрез снимка пред разпънато зелено знаме с надписи на арабски, еднакво със знамената на екстремистките радикални организации, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

А. И. при условията на продължено престъпление в периода м. май 2014 г.  до 25.11.2014 г.  в гр. Пловдив, чрез осигуряване и излагане на показ на три броя знамена с логото на „Ислямска държава”  в месчита  в гр.  Пловдив, е пропагандирал за война. На 25.11.2014 г.  в гр. Пловдив  е държал огнестрелно оръжие, бойна пушка „Щайер – Манлихер” модел „М95” и  боеприпаси  за същото огнестрелно оръжие в два пълнителя  с девет броя патрони 8 мм, без да има за това надлежно разрешение.

Р. И., О. Б.и Н. Щ. са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама