Министерството на културата: Забранете достъпа до храма в село Черноземен

12:42, 21 юли 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка със самосрутването на навеса на църквата „Св. Георги” в село Черноземен Министерството на културата изпрати писмо до кмета на община Калояново, област Пловдив, Георги Георгиев, с молба да упражни правомощията си по чл. 195 от Закона за устройство на територията и да забрани достъпа до храма с цел предотвратяване на опасност за здравето и живота на вярващите.  Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Припомняме, че на 19 юли т.г. министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата  да извърши съвместно с община Калояново проверка  на случая със срутената черква „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен. При огледа на място ще се установи актуалното състояние на църквата „Св. Георги” и ще се дадат указания за последващи действия по възстановяване на храма.

Черквата е паметник на културата с историческо значение и е градена в средата на 19 век. Преди ден част от храма се срути. Още преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация  на черквата в село Черноземен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама