Профилът на безработните в Бургас: високоинтелигентни и образовани

13:00, 21 юли 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Профилът на безработните в Бургас е високоинтелигентни и образовани хора. Или имаме много висшисти, или няма работа за висшисти. Това заяви Живко Янакиев, директор на Бюрото по труда в Бургас на днешната пресконференция в Центъра за кариерно развитие.

Той съобщи, че намалява равнището на безработица в общината за месец май. По думите му равнището на безработица в областта за месец май е 3,41 %, или с 0,81 % по-ниско в сравнение с месец април, а равнището на безработица за страната е 8,7 %, като в област Бургас то е с 4,5 % по-ниско от средното за страната. "Само за община Бургас, броят безработни е 3626 и като равнище на безработица- 3,4 %. Тук стойностите са още по-ниски, в сравнение с тези за страната- 5,3 %", допълни той.

По думите му, новорегистрираните безработни през този месец са общо 736, което е с 217 души по-малко. Той уточни, че увеличение бележи и изходящият поток на безработните, т.е. тези, които вече не са безработни, като за месец май той е 1692 души, или с 109 повече от предходния месец.

„Те отпадат основно поради започване на работа. 969 души са започнали работа през месец май. Общият брой на регистрираните в Бюрото по труда- Бургас към края на месец май е 4941 души, като за общината те са 3626 души, 1038 са в община Средец и 277 от община Камено“, посочи Янакиев. „Заявените свободни работни места за месец май са 1272, което с около 1400 повече в сравнение с 2015 година.

През изтеклия месец 54 лица са професионално ориентирани и консултирани, а 135 лица са участвали в групови мероприятия за професионално ориентиране”, каза още той. Живко Янакиев допълни, че от чуждите работодатели най-голям потребител на българска работна ръка е Германия, като ръст бележи търсенето на сезонната работата в сферата на хотелиерството, ресторантьорството.

Янакиев каза още, че към момента 30 са свободните места по програмата „Работа на моя живот” на Министерството на труда и социалната политика за дуално обучение на младежи от 18 до 27 години в Германия. По думите му програмата включва обучение на немски език по съответната професия. „Младежите трябва да са със средно образование или с бакалавърска степен, но не и с магистърска. Докато се обучават, те ще получава минимум 818 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама