„Филмовата музика на Холивуд“ подгрява за „Любовта е лудост“

13:18, 21 юли 16 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В очакване на любимия филмов фестивал „Любовта е лудост“ варненци и гостите на града ще съпреживеят „Филмовата музика на Холивуд“. Това ще стане днес от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. В един впечатляващ мултимедиен спектакъл с откъси от филмите и ефектно сценично осветление ще прозвучат познатите мелодии от мегапродукциите „Титаник“, „Хари Потър“, „Извънземното“ и „Стар Трек“, както и музика от новото поколение американски композитори.

На диригентския пулт пред Симфоничния оркестър и хора на варненската Държавна опера за пръв път ще застане Дерек Глийсън - познато име в световните музикални среди, музикален директор и диригент на Дъблинската филхармония.

Получил солидно образование в консерваториите на Дъблин, Лондон, Виена и Лос Анжелис, Дерек Глийсън, освен диригент е и композитор на филмова музика и директор на ирландската магистърска програма „Композиране за кино и визуални медии“, която е съвместна инициатива на няколко висши учебни заведения. Маестрото има двойно гражданство - ирландско и американско, и развива изключително активна творческа дейност в различни точки на света.

От години поддържа приятелски отношения и с България, в неговата филхармония свирят много българи, което е предпоставка за редица инициативи, осъществени с подкрепата на българското посолство в ирландската столица. Дирижира много оркестри по света и гастролира с Дъблинската филхармония в различни държави. В България е дирижирал Симфоничния оркестър на БНР в София, оркестрите на Бургаската и Пловдивската опера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама