ВСС сподели опасенията за чистка на магистратите в Турция след опита за преврат

13:23, 21 юли 16 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленумът на Висшия съдебен съвет прие декларация, която подкрепя позицията на Европейската мрежа на съдебните съвети относно опита за преврат в Република Турция и последвалите масови задържания на магистрати. Припомняме, че след опитът за преврат 2700 съдии и прокурори бяха освободени от длъжност, а 500 от тях бяха задържани.

„Няма политика в декларацията, става дума за хуманност, правата на човека, за справедлив процес и нормална човешка загриженост за нашите колеги“, заяви председателят на ВКС Лозан Панов пред медиите. По думите му декларацията на ВСС е много по-умерена и балансирана.

"Нека мълчанието да не ни прави неми съучастници на това, което се случва в една съседна на България държава", коментира Лозан Панов.

Все пак предложението да се приеме подобна декларация предизвика дебати между кадровиците. Михаил Кожарев се възпротиви на идеята, тъй като родният ВСС е член на Европейската мрежа от съдебни съвет и няма нужда да се излиза с отделно изявление.

Калин Калпакчиев, който е един от вносителите на предложението напомни, че „има сериозни опсения, за саморазправа“ с колегите им магистрати в турската република, което противоречи на независимостта на правосъдието и правовата държава.

Тогава думата взе Цацаров, който изрази лична позиция, че осъжда опитът за преврат в Турция и настоява за справедлив процес както на отговорните за него, така за всички задържани почти 10 000 души след това. Според него обаче предложеният текст на декларацията не отговаря на този от Европейската мрежа на съдебните съвети, а оценява събитията, тъй като не осъжда противозаконния опит за отнемане на властта в Турция.

„Подкрепям декларацията на европейските съвети, но не подкрепям тази във вида й“, заяви той като допълни, че с предложения текст се изразява политическа позиция. Калпакчиев също се съгласи, че не трябва да се дава такава оценка.

Михаил Кожарев пък коментира, че кадровиците нямат право да изразявт позиция, че не са спазени правата на тези 2700 магистрати, както и загриженост как е спазено правото в Турция. "Декларацията надхвърля рамките на нашите правомощия“, допълни той.

След това главният прокурор предложи свой текст на декларацията, който събира част от позицията на европейските съвети и на вносителите. След това обаче Калпакчиев заяви, че ВСС трябва да защитава независимостта на съдиите. Той изрази страховете, че „хиляди магистратски семейства чакат да бъдат арестувани всеки момент“.

"Как само няколко часа след събитията биват арестувани хиляди съдии, как за няколко часа се е установило, че са съпричастни към опита за преврат?“, попита Калпакчиев и допълни, че спорът, който се води е неуместен. Впоследствие Цацаров оттегли предложения от него текст и заяви, че няма да подкрепи този на вносителите.

В крайна сметка се направиха корекции на декларацията и в него се посочи ясно, че ВСС подкрепя позицията на Европейската мрежа на съдебните съвети. Дори това обаче не успя да склони глвният прокурор да гласува "за". Текстът обаче се прие с подкреп от 11 гласа и 8 „против“. Вотът показа пък, че иначе единната във взимането на решения прокурорска колегия в този случай не мисли като своя председател Цацаров. Магдалена Лазарова, Елка Атанасова и Румен Георгиев гласуваха в подкрепа на декларацията.

Ето и текстът на декларацията на ВСС:

Висшият съдебен съвет на Република България изразява своята загриженост за спазване правата на над 2 700 турски съдии и прокурори, които по публични данни са били отстранени от работа, освободени от длъжност или арестувани непосредствено след неуспешния опит за преврат в Република Турция. Като организация, членуваща в Европейската мрежа на съдебните съвети, споделяме изразения призив както от ЕМСС, така и от други международни съдийски организации, че търсенето на отговорност от лицата, които стоят зад опита за преврат в Република Турция, не трябва да нарушава върховенството на закона и принципите, гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите и правото на справедлив процес спрямо тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама