Потвърдиха едната глоба на „Инвестбанк“ за теча на сярна киселина в Смядово

14:21, 21 юли 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наказателното постановление на директора на РИОСВ – Шумен, с което бе наложена имуществена санкция на „Инвестбанк” АД в размер на 10 000 лв. е потвърдено с Решение на Великопреславски районен съд, съобщиха от екоинспекцията.

Санкцията бе наложена през януари 2016 г. за неизпълнение на задължително предписание от 28 май 2015 г. за предприемане на мерки за предотвратяване на теч от резервоар за съхранение на сярна киселина, след като в следствие на аварийна ситуация през септември 2015 г. експерти на инспекцията установиха теч на сярна киселина в р. Смядовска.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Шуменски административен съд.

Topnovini.bg припомня, че на дружеството бяха наложени две наказателни постановления. Те са за имуществени санкции в размер на 10 000 лв. и 250 000 лв.  

Първото постановление е за неизпълнение на задължително предписание от 28 май 2015 г. за предприемане на мерки за прекратяване на теча от резервоара за съхранение на сярна киселина и да не се допуска замърсяване на околната среда.

Второто наказателно постановление на РИОСВ-Шумен е, че дружеството е допуснало неразрешено изпускане на опасни химични вещества – сярна киселина в язовир Качица.

Случаят с разлива на сярна киселина в Смядово излезе наяве, след като граждани сигнализираха, че река Смядовска е оцветена в жълто, а около нея се усеща остра миризма.

Впоследствие стана ясно, че течът е от корозирала цистерна, разположена на площадка в района на бившите химически заводи в Смядово. Веднага бе приведен в действие план за защита при промишлени аварии. Киселината бе разредена с вода до достигане на безопасна концентрация.

Оказа се, че собственик на терена е Инвестбанк АД. От финансовата институция тогава заявиха, че са придобили обекта „Завод за екологична чиста преработка на петролни отпадъци”, но цистерната на територията на завода не се числи към придобитите активи. Въпреки това, обаче, банката бе актувана от екоинспекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама