Десни депутати искат президентско вето върху обезпеченията за търговците на горива

15:47, 21 юли 16 / Политика 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от ДСБ и Гражданския съвет на Реформаторския блок призоваха държавния глава Росен Плевнелиев да наложи вето на приетите вчера от Народното събрание промени, чрез които при определени обстоятелства търговците трябва да представят банкови гаранции, държавни ценни книжа или обезпечения при сделки с горива.

Те цитират Васил Панов - директор в НАП, който преди месец казва открито, че след приемане на промените “160-170 дружества” “автоматично ще отпаднат”.

“Очевидно става въпрос за мерки, които ще ограничат конкуренцията на пазара на горива и има съществена опасност да доведат до повишаване на цените, защото сред тези 160-170 фирми, които се планира да бъдат „изчистени“, твърде вероятно фигурират компании със значение за вноса на горива в България”, казват депутатите в отворено писмо до държавния глава.

И допълват: “На фона на съществуващите проблеми с конкуренцията на пазара на горива в България, парламентът прие мерки, които могат допълнително да намалят броя на фирмите, което да доведе до завишаване на цените най-вече на дизела и бензина. Очертават се преки негативни ефекти - в посока увеличаване на разходите на потребителите за горива и косвени - негативно влияние върху растежа на икономиката, защото горивата са и основен фактор за производство”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама