Електронен вот за избора на състав на ВСС искат от Бургаския апелативен съд, стягат местен кандидат

16:03, 21 юли 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборът на състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да става по електронен път – за това настояват от Бургаския апелативен съд. Мотивите са, че не е целесъобразно да се пътува до София и изборът да става единствено с хартиени бюлетини, присъствено. Трябва да има възможност това да се случва и електронно. Местните магистрати стягат и единен кандидат. Бургаският апелативен район е единственият, който няма представители във ВСС.

„Ще изброя няколко причини – първо, защото европейската комисия от 2011 година изрично препоръча на България да прави избор по електронен път.  Препоръча го не само по финансови съображения, но и поради други важни акценти. Ако само хартиени носители се наложат като вариант, много от магистратите извън столицата просто няма да отидат на това гласуване и тогава няма да бъде изпълнено изискването на европейската комисия, което е много разумно и демократично – да има висока избирателна активност и то такава, че всеки магистрат да има един глас“, обясни административният ръководител на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова.

Тя посочи, че колкото е по-голяма избирателната активност и колкото повече съдии и прокурори гласуват, толкова ще е по-голяма гаранцията, че в този върховен орган на управление ще влязат по-качествени нейни колеги.

„Изборът формално трябва да се случи следващата година, но за съдиите и прокурорите това е една тема, която е много актуална, защото до края на месец юли ВСС трябва да изрази позиция и да реши окончателно дали ще приеме правила за избор на този състав в резултат на професионалната квота, в които да включи предлаганата от нас алтернатива за електронни гласуване“ , каза още Вълкова.

Тя допълни, че ВСС във всички случаи ще приеме правила във връзка с приетите изменения през април относно Закона за съдебната власт, но е важно дали ще удовлетвори искания по места, особено от страна на магистратите извън София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама